Verschil in datum tussen Pesach en Pasen

28-03-2025

Hoe komt het verschil in datum tussen Pesach en Pasen?

Op het concilie dat in 325 in Nicea werd gehouden, besloot de kerk dat het christelijke paasfeest in geen geval mocht samenvallen met het joodse feest Pesach. Tot die tijd vierden de gelovigen Pesach op Nisan 14.

Keizer Constantijn zei op het concilie: "we kunnen de legitieme manier van Pasen vieren doorgeven aan onze nakomelingen. . . We zouden daarom niets gemeen moeten hebben met de Joden, want de Heiland heeft ons een andere manier getoond; onze eredienst volgt een legitiemer en gemakkelijker pad (de volgorde van de dagen van de week); en bijgevolg, door deze manier unaniem te aanvaarden, willen we, dierbare broeders, onszelf afscheiden van het verfoeilijke gezelschap van de Joden." Eusebius, "Constantijns brief aan de kerken met betrekking tot het Concilie van Nicea," Vita Constantini., Boek 3, Hfdst. 18

Pasen valt op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Dit houdt geen rekening met hoe de Bijbelse kalender werkt. Hierdoor is er een verschil in data tussen Pesach (Nisan 14) en Pasen.

Nisan 1 (of Abib 1) is op Gods kalender de eerste maand (Ex 12 :2) Nisan 14 is de 14de dag van deze maand.

Dit is de maand waarop de gerst bloeit. De maand begint met de nieuwe maan, dat is als de maan donker is (de conjunctie tussen de maan en de zon). Pesach kan op elke dag van de week vallen, terwijl Pasen altijd op een zondag is. Hierdoor ontstaat er een verschil in dagen tussen Pasen en Pesach.

Als we de Bijbelse feesten (zoals Pesach) vieren is dit een geloofsbelijdenis, een krachtig statement tegen de machten van de duisternis, die zoveel kracht heeft in de hemelse gewesten. Daarom moet de vijand zo blij zijn dat gelovigen deze feesten niet meer (correct) vieren.

De belangrijkste vraag is : wat vraagt God ons te doen? De tradities van de kerk die de kalender heeft aangepast of Gods kalender? Wie willen we behagen : de kerk, het Joodse volk (die de kalender ook heeft aangepast – zie volgende blog) of onze Koning?

Meer weten over de Bijbelse kalender, kijk naar de video: https://youtu.be/o5fybaWePtY